9789186203887_200_elit-erfarna-ledares-insikter-och-tabun_haftad

ELITErfarna Ledares Insikter och Tabun

Utgiven 2011-09

Bokförlaget SNS

Föds man till ledare eller är ledarskap något man lär sig? Vad gör man som chef för en verksamhet med usla resultat och personal som mår dåligt?

Dessa och många andra frågor besvaras i Elit. Erfarna ledares insikter och tabun. I nitton djupintervjuer berättar kända toppchefer öppenhjärtigt om sin väg uppåt, sina succéer och fiaskon. Urvalet sträcker sig från politiker och diplomater till industriledare, militärer och människorättsaktivister, från den hierarkiska miljön i storföretag och departement till internet-entreprenörerna som vänder på invanda begrepp.

Bland de intervjuade finns doktor Denis Mukwege som behandlat 50 000 våldtagna kvinnor i Kongo, UNDP-chefen Helen Clark med uppdraget att utrota fattigdomen, datasnillet Li Gong som är vd för Mozilla Online Beijing, kärleksentreprenören Amber Kelleher-Andrews samt svenska ledarprofiler som Christina Jutterström, Inga-Britt Ahlenius och Håkan Syrén.

I lättfattliga punkter drar Håkan Svennerstål och Niklas Ekdal allmängiltiga slutsatser samt går igenom forskningsläget om modernt ledarskap. Den röda tråden är en demokratisk människosyn. Alla är ledare. Alla har något att lära av denna elit.

MR Chance

Mr ChanceFN:s förfall under Ban Ki-moon

Utgiven 2011-07

Bokförlaget Brombergs

I FN:s korridorer pratar man om Inga-Britt Ahlenius som totalt orädd. ”Ms Fearless”, säger man beundrande. När hon i juli 2010 avslutar sitt femåriga förordnande som chef för FN:s internrevision skriver hon en femtio sidor lång slutrapport där hon riktar stark kritik mot generalsekreterare Ban Ki-moon. Hon menar att han genom sin bristfälliga ledning av FN allvarligt skadar organisationens verksamhet och därmed hotar dess framtid. Denne ”Mr Chance” är inte rätt man på posten som generalsekreterare.

I Mr Chance – FN:s förfall under Ban Ki-moon ger Niklas Ekdal tillsammans med Inga-Britt Ahlenius en unik, aktuell och avslöjande skildring av dagens Förenta Nationerna. Här ges också en återblick på organisationens historia och en beskrivning av vilka utmaningar och svårigheter den står inför och vad som krävs – inte minst av en generalsekreterare – för att FN även i fortsättningen ska kunna vara en stark kraft i världssamfundet.

Inga-Britt Ahlenius har bland annat varit generaldirektör för Riksrevisionsverket. 2003 blev hon ansvarig för att bygga upp en oberoende revisionsmyndighet i Kosovo och 2005 utnämndes hon till undergeneralsekreterare för FN:s interngranskning.

Niklas Ekdal är journalist och författare. Han har varit politisk redaktör på Dagens Nyheter och Expressen, utrikespolitisk analytiker på Försvarsstaben och FN-officer i Mellanöstern.

»Niklas Ekdal och Inga-Britt Ahlenius har gjort en viktig insats genom att peka på FN:s allt djupare problem.«
Upsala Nya Tidning

»…en lika skoningslös som fascinerande bladvändare.«
Östgöta Correspondenten

kvinnan-utan-egenskaper

KVINNAN UTAN EGENSKAPEREn thriller om medicin, moral och folkhemmets källarbarn

Utgiven 2010-09

Bokförlaget Forum

Det är svenskt 1950-tal, rekordår och folkhemsmys, när en ung pojke i Skåne utsätts för ett fruktansvärt övergrepp. En mansålder senare är han ett psykiskt vrak, och börjar bearbeta det förflutna genom att skriva noveller.

Hans psykiater My Bring på Karolinska sjukhuset är den enda som får läsa de märkliga berättelserna. Ligger det någon sanning bakom de groteska scener som utspelas där, eller är det bara fantasier i en sjuk mans hjärna?

När den skånske patienten blir brutalt mördad, och My Brings tonårsdotter samtidigt försvinner utomlands, dras den utarbetade och olyckliga My in i en medicinsk mardröm från det förflutna. Tillsammans med sin närmaste väninna, polisen Johanna Tott, tvingas hon konfrontera krafter som har både vetenskapen, staten och kapitalet på sin sida.

Sökandet efter den försvunna dottern och sanningen om mordet på Karolinska löper parallellt i Stockholm och Oxford. En gammal hatkärlek mellan My och Johanna får nytt bränsle i den kaotiska situationen. Förträngda minnen av svek från barndomen kommer tillbaka.

Gemenskapen är ett helvete. Men kanske är friheten ännu värre?

Mys dotter Juni glider allt längre bort, både geografiskt och mentalt, tills hon hamnar på den absoluta botten. För att frälsa henne måste My och Johanna kliva ner i ett mörker som hotar att förgöra dem bägge. De måste också ta hjälp av en person som de föraktar mer än någon annan – reportern Kalle Holm på Aftonbladet.

Kvinnan utan egenskaper är en thriller om hur de godaste avsikter – både i familjen och i välfärdsstaten – kan få de vidrigaste konsekvenser.

buy-button
9789100132019

Per Albin HanssonI serien Svenska Statsministrar

Utgiven 2010-05

Albert Bonniers förlag

Per Albin Hansson, statsminister 1932-1946, var en av de effektivaste politiker Sverige har haft. Han fullbordade arbetarrörelsens integration i i det demokratiska samhället, och lade grunden för socialdemokraternas långa maktinnehav.

Mellan tonårens radikala engagemang och krigsårens samlande roll modererade Per Albin partiet, som i sin tur omvandlade Sverige till en välfärdsstat. Av proletären, revolutionären och antimilitaristen blev det en allmänt respekterad regeringschef som spelade bridge i borgerlighetens salonger.

Folkhemstanken och kohandeln med Bondeförbundet hjälpte landet genom 1930-talets svåra år. Den balanserade och lillsvenska utrikespolitiken höll landet utanför kriget.

Per Albin var nästan alltid före sin tid, nästan alltid på den sansade sidan i tidens bataljer. Han blev det moderna Sveriges landsfader.

Niklas Ekdal ger en positiv bild av Per Albin i sin biografi, som ingår i Bonniers unika statsministerbox med 22 svenska regeringschefer. Några av de andra skribenterna är Lotta Gröning, Mats Bergstrand, Mats Svegfors, Olle Svenning, Klas Eklund och Tommy Möller.

buy-button
Omslag Historiens 100 viktigaste svenskar

Historiens 100 viktigaste svenskarEn seriös rankning av individerna som formade det moderna Sverige

Utgiven 2009-05

Bokförlaget Forum

Av de 100 mest inflytelserika personerna i Sveriges historia heter 17 Karl i förnamn. Det är ungefär lika många som kvinnorna. Ett 40-tal av profilerna på topplistan har verkat under det senaste seklet, 14 av dem är fortfarande i livet.

Niklas Ekdal och Petter Karlsson har gjort en seriös rankning av de viktigaste svenskarna genom tiderna utifrån en enkel frågeställning: Hur många människor har den här individen påverkat, och vad betyder hon eller han för våra liv här och nu, 2009?

Historiens 100 viktigaste svenskar är berättelsen om det moderna Sveriges framväxt, genom århundraden av turbulens: från krigets mörker till den rika välfärdsstatens ljus, tack vare giganter som Axel Oxenstierna, Karl XIV Johan och Marcus Wallenberg.

Genom raden av fascinerande människoöden berättar Petter Karlsson och Niklas Ekdal om vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Okända anekdoter kombineras med spännande analys. Fram tonar bilden av Sverige som ytterligheternas nation, snarare än mellanmjölkens Landet Lagom.

Stormaktstidens militarister, fundamentalister och trashankar förvandlades på tre hundra år till världens mest sekulariserade, jämställda, teknikorienterade, välutbildade, utåtriktade folk. Och det var de stora individualisterna som tog oss dit – historiens viktigaste svenskar.

buy-button
europa och skulden

Europa & SkuldenEn essä om första världskrigets betydelse på 2000-talet

Utgiven 2008-12

SNS Förlag

Likheterna mellan det tidiga 1900-talets och det tidiga 2000-talets värld är många. Första världskriget markerade slutet på en period av öppenhet och tillväxt. Finanskrisen 2008-2009 skulle i värsta fall kunde leda till en åternationalisering av ekonomierna.

I essän Europa & Skulden analyserar Niklas Ekdal bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska utmaningar med avstamp i första världskriget, 90 år efter fredsslutet i november 1918. Världskriget tog livet av tio miljoner människor och blev urkatastrofen som ledde till många andra tragedier: ryska revolutionen, andra världskriget, spänningarna i Mellanöstern som bland annat tagit sig uttryck i islamistisk terrorism.

Efter att ha levt en tid i en unipolär värld – med bara en supermakt – är vi nu på väg tillbaka till ett mönster som mer påminner om 1800-talets. Olika maktcentra konkurrerar om inflytande och resurser. De ideologier som spelade så stor roll vid mitten av 1900-talet hamnar åter i bakgrunden, och fram träder i stället en rå maktkamp.

Mellanöstern är epicentrum för 2000-talets konflikter, dels genom de stora oljereserverna, dels genom det komplicerade arv första världskriget lämnade efter sig i regionen. I Europa & Skulden guidar Niklas Ekdal läsaren genom detta förflutenhetens landskap, med avstickare till nutidens maktcentra i Amerika och Europa. Essän är också ett bokslut över det amerikanska ”kriget mot terrorismen”.

Europa & Skulden är baserad på Niklas Ekdals erfarenhet som FN-officer, analytiker på försvarsstaben, resande opinionsjournalist i världen för Expressen under 1990-talet och för Dagens Nyheter under 2000-talet, samt fördjupande studier av första världskriget i Oxford 2004-2005.

buy-button
i-doden-dina-man

I DÖDEN DINA MÄNEn thriller om Sverige och drömmar om fornstora dagar

Utgiven 2008-09

Bokförlaget Forum

Flera etablerade män i Stockholm mördas – en UD-tjänsteman, en generaldirektör på Sjöfartsverket, en amiral, en professor i skogsförädling.

Morden blir politiskt laddade när journalisten Kalle Holm på Aftonbladet får tips som pekar mot militanta islamister. Kriminalinspektör Johanna Tott vid Stockholmspolisen följer ett annat spår och blir allt mer besatt av fallen.

Den konverterade muslimen och medieprofilen Felix Martini tros ligga bakom minst ett av morden. Han häktas men lyckas rymma och begår nya allvarliga brott. Är han offer för en komplott eller hjärnan bakom ett internationellt terrornätverk?

Medan klockan tickar och ett dödligt hot sänker sig över Stockholm söker en liten, sammansvetsad grupp efter sanningen, som döljer sig i skuggorna av Sveriges förträngda historia.

buy-button
NIKLAS EKDAL • NIKLAS@NIKLASEKDAL.SE • 00 46 70 - 951 48 21 • PÅLSUNDSGATAN 3A • 117 31 STOCKHOLM • SWEDEN